Årets musial: Gudrid Steinursdottir

Et naturlig høydepunkt denne høsten, var fremvisningen av den årvisse musikalen. Etter et par ”oppvarmingsdager” for alle elevene og etter noen svært kreative skrive- og planleggingsøkter blant lærerne og en elevgruppe, ble timeplanen lagt til side i to uker i begynnelsen av november for å øve inn ”Gudrid Steinursdottir”.

Gudrid er datteren til vikinghøvdingen Steinur og er lei av at vold og slåssing skal være det som har verdi. Hun drar ut på en ferd for å finne gleden, som hun så vil ta med seg hjem for å vise de hardbarkede vikingene at der er viktigere og riktigere ting i livet enn å slåss og plyndre.

Folkehoegskole Musikal Soerlandet 14 1

 

På sin ferd, som ledsages av ”The King of Pop”, Michael Jackson, besøker hun forskjelligemiljøer som alle har sine positive verdier, - parallelt med mer negative sider: Jungelen, Godteriland, et barnehjem og Hollywood.

 

Alt dette åpner for en masse festlige møter og gir Gudrid erfaringer hun tar med seg hjem til en forrykende sluttscene der alle figurene fra de ulike miljøene tropper opp og utfordrer vikingene med andre våpen enn sverdet.

Og dette er folkehøgskole i fortettet form: Alle elevene får en oppgave de er passe fortrolig med og som samtidig utfordrer dem til å gå utenfor komfortsonen deres i større eller mindre grad. Altså slik livet selv er når vi utvikler oss og vokser som mennesker.

 

For oss som jobber med unge mennesker, finnes det knapt vakrere syn enn dette: At de tar en oppgave de får og utfordrer egne grenser og gjør en seriøs innsats for at helheten skal bli bra. Når det hele så i tillegg er morsomt, vakkert å se på og nydelig å lytte til, blir man varm om hjertet og blank i øynene. Akkurat som foreldrene!

Som vanlig, presenterte vi musikalen for tre publikum: Fredag før foreldredagen viste vi den for ungdomsskoleelevene i Birkenes på dagtid, før en åpen bygdeforestilling tidlig om kvelden, - og så, skikkelig varme i trøya og fulle av mot, presenterte vi den for elevenes foreldre og familier på foreldredagen lørdag 15. november. Høy stemning og stående applaus!

Folkehoegskole Musikal Soerlandet 14 9 Kjøkkenet, eller ”Det Glade Kjøkken” som de kaller seg, serverte et deilig koldtbord til om lag 450 mennesker denne lørdagen, - og kaffe og kringle til alle etter at musikalen var over. Med brede smil og vennlige ord. Det er klart det er kjekt å komme til Birkeland!