Barn i Fokus

- bety en forskjell!

Vil du jobbe med barn? Gjennom teori, praksis, lek, barnelitteratur, forming, fysisk aktivitet og turer i nærområdet legger vi til rette for kunnskap om barns utvikling og vekst. Spennende turer!

Timeplan og innhold

Linjefag

 • Psykologi
 • Pedagogikk
 • Spesialpedagogikk
 • Barnelitteratur
 • Fysisk aktivitet
 • Forming

Fokusområder

 • Lek
 • Sosial mestring
 • Praksis
 • Menneskemøter

Turer

 • Fuerteventura
 • Fellesturer: Kenya /Ecuador / Budapest eller Hovden

Hva holder vi på med?

Vi ønsker å gi deg verktøy som kan passe til bruk i jobb, studier og i hverdagslivet:

 • Her får du kunnskap om hvilke utfordringer barn står overfor i dag. Hvilke fysiske og psykiske problemstillinger kan vi møte? Hva kan vi gjøre?
 • Vi hjelper deg til å se menneskene rundt deg. Hvilket potensial har vi, og hvordan kan vi være med på å bety en forskjell for andre?

Dagens trend er at barna blir mindre og mindre aktive. – Barn i Fokus vil lære og inspirere deg til lettere å kunne engasjere den kommende generasjon. For å få dette til må vi først engasjere deg! Derfor tar vi deg også med på mye fysisk aktivitet. – Vi skal kose oss på turer i nærområdet! Lek og moro blir det også tid til.

Linjen gir deg en ballast og bevissthet rundt de psykososiale utfordringene som barn sliter med i dag. Hvordan kan du hjelpe til? Vi vil øve oss på å se hverandre og trene oss på å finne ut hvilke behov våre medmennesker har. For å få til dette, ønsker vi å gi deg både praktisk og teoretisk ballast. Den teoretiske ballasten får du gjennom å lære nyttige teorier innen pedagogikk og psykologi.

Turer

Når nettene blir lange, og kulda setter inn, da… - reiser vi til Fuerteventura (Kanariøy). Her fyller vi dagene med mye aktivitet! Voksne som har et bevisst forhold til å være i aktivitet er gode rollemodeller!

Før påske arrangerer vi 4 skoleturer samtidig for hele skolen. Du velger mellom følgende turer: Kenya, Hovden, Ecuador eller Budapest (les mer om priser og turinnhold på tursidene).

Hvem passer linjen for?

Først om fremst for deg som er interessert i å kunne bety noe for andre. Temaene passer som supplement for mange ulike utdanninger: Sosionom, lærer, barnehagelærer, barnevernspedagog, sykepleier og hjelpepleier.


Om du velger denne linja får du en variert og spennende meny:

 • Lek og moro sammen med barn
 • Ut på tur, aldri sur! Vi skal ut på trivelige utflukter i nærområdet
 • Besøk av barn og foreldre
 • Formingsaktiviteter
 • Barnesanger
 • Innføring i teorier innenfor pedagogikk og psykologi
 • Vi benytter oss av lokalmiljøet og Sørlandet ellers. Vi besøker vernet bedrift, skole, institusjoner og relevante faginstanser som Stines Sofies Stiftelse og støttesenter mot seksuelle overgrep.
 • Vi får besøk av dyktige fagfolk innenfor områder som er relevante. Eksempel på dette er barnevernet og PPT.
 • Oppdag barnas spennende litteratur - og filmverden
 • Vi skal ha praksis! Vi ønsker å gi deg en praksis som vi sammen finner ut passer for deg! Dette kan for eksempel være praksis i skole, barnehage og SFO. Har du andre ønsker for praksisperioden, og det er relevant for linjen, skal vi nok prøve å få dette til!

Pris 2019-20

Linjekostnader: 14 500 kroner.

Totalpris for hele skoleåret: 102 800 kroner. Les mer om økonomi.

 

 

Dette sier elevene
Andreas Mosveen Andreas Mosveen

Hvorfor valgte du linja Barn i Fokus?

På videregående skole, så gikk jeg musikk med studiespes, noe som tilsvarer at vi hadde sju timer mer enn vanlig studiespesialiserende, så jeg kjente at jeg trengte ett år der jeg kunne få senke skuldrene og bli kjent med andre folk. Jeg valgte Barn  fordi jeg ville ta ett år på folkehøgskole som var relevant til videre studie, og der var det barn i fokus som appellerte mest for meg.

 

Hva liker du best med Barn i Fokus?

Det jeg liker best med Barn i Fokus er at det er godt miljø i klassen, og at du får lære om hvordan et barn fungerer og hvilke faktorer som har stor rolle i oppveksten. Linjen viser også mange ulike retninger innen for barn -og ungdomsarbeid.

 

Hvordan fungerer undervisningen?

Undervisningen fungerer både med at vi sitter bak skolebenken og lærer mye viktig teori, samt at vi drar ut å får opplevd ulike barn- og ungdomsrelaterte arbeidsplasser. Vi møter også barn med forskjellige utfordringer, og får vite hvordan tankegangen til et barn fungerer. Vi har også en utrolig engasjert lærer som lærer oss alt det grunnleggende. 

 

Hvordan har du utviklet deg i løpet av året?

Jeg har utviklet meg veldig positivt i mange ting som jeg egentlig ikke trodde jeg kunne ha så mye større utvikling i. Jeg har blitt en mye mer sosial person, blitt enda mer selvstendig på mange måter og lært utrolig mye å samarbeide med flere personer. 

 

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært utrolig mye om hvordan et barn faktisk fungerer fra dag en, og hvilke faktorer som spiller stor rolle i oppveksten, hvordan de minste ting kan gi store påvirkninger på et barns oppvekst, og hvordan et barn faktisk tenker i de ulike stadiene i livet. Men det jeg kanskje har lært mest av året er hvordan man skal møte folk og hva slags påvirkning du kan gjøre for dem. Du møter så mange forskjellige personer i løpet av året, og mange av dem har med en bagasje som ikke alltid er positivt. jeg lært å sette mer pris på min oppvekst, ihvertfall etter vi hadde linje-besøk på Stine Sofie senteret, noe som ga store inntrykk.

 

Hvorfor skal noen velge Barn i Fokus på FHS Sørlandet?

Fordi du kommer til å oppleve et utrolig år som du ikke kommer til å få opplevd ellers. Er du en person som ønsker å jobbe med barn og ungdom, så er dette en perfekt linje for deg. Du får ikke bare viktig kunnskap, men du får også et utrolig sosialt år der du møter en hel gjeng med utrolige mennesker, og du kommer til å få vennskap som varer livet ut. Etter bare 3 månder på skolen, så kunne jeg allerede si at dette kommer til å bli det beste året i mitt liv, og det ble det!

Birthe Hasfjord Birthe Hasfjord

Hvorfor valgte du å gå på linja Barn i Fokus?

Eg valgte Barn i Fokus fordi eg er gla´ i å jobbe med barn.

Hva liker du best med Barn i Fokus?

Det å møte mange ulike barn på ulike stadier i livet.

Hvordan fungerer undervisningen?

Det fungere slik at vi har mye teori men også litt praksis.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av dette skoleåret?

Eg har utvikla meg sosialt og lært å sjå livet i eit anna perspektiv.

Hva har du lært i løpet av året?

Å sjå live på ein ny måte, og lært litt meir om meg sjølv.

Hvorfor skal noen velge Barn i Fokus på FHS Sørlandet?

Fordi det er en gøy linje å gå på, med forskjellige utfordringer.

Det fungere slik at vi har mye teori men også litt praksis.