Bil og Motor

- for deg som elsker å holde på med bil!

Et helt skoleår til å fikse på din egen bil, under tett oppfølging av en lærer med mange års erfaring fra bilverksted. Vi er klare for å ta imot deg og din bil!  – Vi har kun 14 plasser, så det gjelder å søke tidlig. 

Du lærer mer om:

 • Karosseriet
 • Motorens konstruksjon og virkemåte
 • Bremsene
 • Hjulopphenget
 • Mig-sveising
 • Enkel oppretting

Hva holder vi på med?

Det er muligheter for å sveise rust, restaurere, bygge gatebil, driftebil eller fikse opp en gammel traktor eller motorsykkel.

Det meste er mulig hvis du bare vil. Verkstedet vårt står til disposisjon til klokken 22:30 hver dag!

Vi prøver å drive verkstedet vårt som et vanlig bilverksted, forskjellen er bare at verksmesteren er lærer og DU kan holde på med DITT prosjekt!

Verkstedet er godt utstyrt, noe av utstyret vi har:

 • 2 løftebukker
 • Diagnoseutstyr
 • Dekkomlegger
 • Avbalanseringsmaskin
 • 4 sveiseapparat
 • Motorverktøy
 • Luftverktøy
 • Smie

Ikke bare kjeledress

Utenom timene i verkstedet finner vi på trivelige ting sammen. Vi reiser på utenlands – og innlandsturer og prøver å få med oss relevante fabrikker, museer og bilmesser – godt mulig du også befinner deg bak rattet på en Go-kart eller to i løpet av året.

Ta en tur i verkstedet

 

Arbeid i lakkboksen

Pris 2019-20

Linjekostnader: 19 700 kroner

Totalpris for hele skoleåret: 108 000 kroner. Les mer om økonomi.

Studieturer

I tillegg til linjeturene som Bil og Motor skal reise på (Danmark + Tysklandstur ++), får du også muligheten til å reise på felles studietur sammen med andre elever på skolen. Fellesturene arrangeres samtidig, og du kan velge mellom én av de følgende fire turene: Hovden-Oslo*, Budapest, Kenya og Ecuador (les mer om priser og turinnhold på tursidene)

*Hovden-Osloturen er inkludert i skolepengene, og det medfølger ingen ekstra kostnader

 

Dette sier elevene
Karoline Eide Karoline Eide

Hvorfor valgte du å gå på Bil og Motor?

Jeg valgte å gå bil og motor fordi jeg har stor interesse for bil og syntes det var bra at man kunne ta med sin egen bil å fikse på den mens man lærer mer om bil.

Hva liker du best ved å være elev på Bil og Motor?

Det jeg liker best med linja er at man har mye tid i verksted og kan holde på med sitt eget prosjekt.

Hvordan fungerer undervisningen?

Jeg syns undervisningen er veldig bra, har lært mye av å gå på denne linja og læreren er veldig dyktig. Man velger litt selv hva man vil lære innenfor faget og man får god hjelp med det man trenger.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av skoleåret?

Jeg har lært mye dette året og det har vært en god opplevelse å gå her. Jeg har blitt litt mer utadvendt og sikker på meg selv da jeg føler at dette er en plass man kan være seg selv og man blir godtatt for hvem man er.

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært mye om bil og har også hatt valgfag hvor jeg har lært litt forskjellig. Jeg har lært å stå mer på egne bein siden man bor alene og man lever på en måte i et lite samfunn her på skolen.

Hvorfor skal noen velge Bil og Motor på FHS Sørlandet?

Jeg syns folk som har interesse for bil og synes det er spennende skal velge denne linja. Om du kan mye eller lite om bil fra før har ingenting å si, denne linja passer for alle bilinteresserte.

 

Mathias Mork Mathias Mork

Hvorfor valgte du å gå på Bil og Motor?

På videregående gikk jeg realfag , som stort sett består av teoretiske fag. Derfor ønsket jeg å drive med noe praktisk ,hvor jeg får fokusere på mine interesser, samtidig som jeg ønsket å treffe nye mennesker. Jeg har alltid vært bilinteressert og hadde fra før av en bil som trengte litt mer kjærlighet. Denne bilinteressen har alltid vært en hobby, og jeg kunne ikke tenke meg å drive på med bil i jobbsammenheng, så jeg valgte også denne linjen for å bygge meg opp nok kunnskap til å drive med bil på hobbybasis.

Hva liker du best ved å være elev på Bil og Motor?

Jeg synes det er utrolig gøy å få arbeide med bilen i et ordentlig verksted med profesjonelt utstyr. Tidligere har jeg bare jobbet i en trang innkjørsel som deles med flere andre og har hatt tilgang på svært lite verktøy. Jeg vil også nevne hvor fantastisk det er å treffe andre med like stor interesse for bil, og det miljøet det skaper.

Hvordan fungerer undervisningen?

Undervisningen fungerer slik at vi jobber med våre egne biler i verkstedet, og hvis det er noe vi lurer på så spør vi læreren. Han har utrolig mye erfaring og sitter alltid på et lurt svar og klarer å løse selv de største problemer. Hvis vi ønsker, kan vi også ha teori, hvor vi blant annet gjennomgår bilens vitale funksjoner og hvordan de fungerer.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av skoleåret?

Jeg vil si at jeg har utviklet meg i en svært positiv retning. Etter dette året føler jeg meg mye mer selvstendig og flinkere til å samarbeide og arrangere ting. Jeg har også blitt en mye mer sosial person.

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært særdeles mye. Jeg har opparbeidet mye kunnskap om bil, både hvordan det fungerer, og hva man skal gjøre når det først ikke fungerer. Men jeg har også lært minst like mye om hvordan å se andre mennesker og kommunikasjon mellom medelever og lærere. Jeg har også lært meg selv å kjenne i mye større grad.

 

Hvorfor skal noen velge Bil og Motor på Folkehøgskolen Sørlandet?

Rett og slett fordi det er en fantastisk mulighet. Man får jobbe med det man interesserer seg for og bygger opp mye kunnskap rundt dette, samtidig som det er svært sosialt og man får venner for livet. Det er uten tvil mitt beste år, og jeg vet at jeg ikke er den eneste som mener det.