Globalt Fokus - Afrika

Dette er noe av hva skoleåret vil inneholde:

  • En måneds linjetur til Øst-Afrika (Rwanda, Uganda og Kenya)
  • Frivillig arbeid i Rwanda
  • Reiseinspirasjon fra gjester
  • Psykologi
  • Hvordan leve bærekraftig
  • Kulturforståelse
  • Teambuilding
  • Timer sammen med internasjonal klasse
  • Offline-uke; Leve uten klokke, mobil og internett i ei uke
  • Fellesturer med hele skolen: Danmark og skjærgårdsturer

 Linjefilm

 

- I møte med deg selv

Grunnlaget en må ha for å takle verden, er seg selv. Mange velger folkehøgskole fordi de ikke vet hva de vil videre, og fordi de vil lære mer om seg selv. På Globalt Fokus tar vi utgangspunktet nettopp i dette. Vi ønsker å kunne bidra til at du som fremtidig verdensborger blir tryggere på seg selv, bedre forberedt på å takle utfordringene som venter på en god måte.

Du vil blant annet bli utfordret på dine egne komfortsoner, få møte dine egne fordommer og bli utfordret til å ordlegge dine meninger. Du vil bli bedre kjent med deg selv og dine reaksjoner i ulike settinger. Du vil lære mer om din egen kultur og andre kulturer, og vanlige psykologiske reaksjoner i møte med disse.

Vi er vant med å forholde oss til omverdenen gjennom muligheten kommunikasjonsteknologien gir oss. Derfor kommer vi til å foreta en offline uke, hvor vi trekker oss bort fra sivilisasjonen og lager vår egen mat og sørger for vår egen underholdning. Uten datamaskiner, telefoner og klokker, da de blir liggende igjen på skolen, får du koblet deg fra, slik at du kan bli kjent med nye sider av deg selv.

- I møte med verden

Du vil bli oppdatert på det som skjer der ute. Det er også viktig for oss å påpeke at som verdensborger har du også stor innflytelse gjennom dine valg og din livsstil.

Vi erkjenner og at slik verdensborgere i dag bruker jordas ressurser, ikke er holdbart.  Vi ønsker å vise deg noen av utfordringene verden står overfor med fokus på løsningene. Vi vil gi deg hjelp til å leve et mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk. 

- I møte med Afrika

Vi reiser på en lengre inspirasjons og opplevelsesreise til Øst-Afrika**** hvor du lærer mer enn du kan gjøre i et klasserom. Rwanda ble i 1994 utsatt for et av den moderne tids mest dramatiske folkemord. Vi får møte mennesker fra begge sider som forteller sine historier. Vi skal besøke Fairtrade produsenter. I 10 dager kommer vi tett inn på kulturen ved jobbe med en organisasjon som hjelper enker etter folkemordet, driver undervisning og driver et helsesenter**(for å lese mer om arbeidspraksisen i denne organisasjonen, eller andre muligheter, trykk her). Vi skal vandre i og bo tett på regnskogen i Uganda***. Rwanda og sørlige Uganda er kjent for sitt fantastiske landskap og fugleliv.

Etter tre uker i Rwanda og Uganda tar vi deg med til noen inspirasjonsdager i Kenyas hovedstad Nairobi. Her vil vi møte unge og eldre mennesker som enten har kjempet seg ut av fattigdommen og som nå bruker sine talenter til å hjelpe andre ut, og mennesker som vier sitt liv til å hjelpe mennesker. Etter en uke i storbyen drar vi på safari, før vi reiser til kysten for særegen swahilikultur med inspirasjon fra arabiske og indiske byggetradisjoner og kulinariske matopplevelser. Og det er alltid en bonus at dette ligger ved det indiske hav som ofte byr på solskinn, varmt vann og vakre koralrev.

Pris 2019-20

Linjekostnader: 27 500 kroner *

(NB: inkluderer en lengre studietur til Afrika, på tilsammen cirka 1 måned)

Totalpris for hele skoleåret: 115 800 kroner. Les mer om økonomi.

Minner for livet

 

* Inkluderer ikke vaksiner
** I utgangspunktet jobber alle med organisasjonen Avega, men det vil være mulighet til å søke om å bo og jobbe med andre organisasjoner også, enten en vi har kontakt med, eller om du har kontakt med en organisasjon som du vet vil la deg komme å være hos dem.
*** Det vil være mulighet for å gå på Gorilla Trekking i stedet for å være med på vandring i regnskogen. Gorilla Trekking er ikke inkludert i prisen, og må betales fra egen lomme.

****Ved å gå på Globalt Fokus har du allerede valgt skoletur til Kenya, og kan ikke velge de andre fellesturene ved skolen.

 

 

Dette sier elevene
Silje A. Balseth Silje A. Balseth

Hvorfor valgte du å gå på linja Globalt Fokus?

Jeg valgte Globalt Fokus fordi jeg har interesse om å jobbe med bistand og internasjonale studier, men ville ikke begynne å studere rett etter videregående. Jeg trengte et friår der jeg fikk oppleve, bli kjent med nye mennesker, samt fått vokst som person og bli mer selvstendig. Jeg har alltid hatt lyst å reise, så det å dra til Afrika i en måned, pluss et år på folkehøgskole var som å få en drøm i oppfyllelse.

Hva liker du best med Globalt Fokus?

Jeg liker best at klassemiljøet på linjen er veldig trygt og godt. Vi samarbeider mye sammen og snakker om alt mulig, som en forberedning til at vi skal være sammen i Øst-Afrika, må vi fungere godt som en gruppe. Offline-uka var også veldig koselig. Der blei vi for første gangen en god og sammensveisa gjeng som gjorde alt sammen, (uten telefon og klokke) fra mandag til fredag.

Hvordan fungerer undervisningen?

Linjen har et variert innhold i undervisningen og undervisningsmetoder der vi har vært innen Afrikas historie, politikk, psykologi og bærekraftig livsstil. Vi har lært om hvordan man kan leve et mer miljøvennlig og bærekraftig liv. Der vi har laget forbruksvarer som deodorant, leppomade, kaffeskrubb som man vanligvis kjøper på butikken helt selv. Linjen har gode lærerer som hjelper og snakker med oss om alt fra skolerelaterte ting til små hverdagsproblemer.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av dette skoleåret?

Jeg har vokst som person og lært meg selv å kjenne. Blitt mer trygg på hva jeg vil studere og hva som interesseret meg. For selv om man velger en linje på folkehøgskole så lærer man om alt mulig, man får høre hva andre tenker og gjort mye gøy som man vanligvis ikke gjør. Jeg har bulket boksen og utfordret meg for å finne ut hvem jeg er som person og hva som interesserer meg.

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært utrolig mye dette året. Om meg selv og andre personer, og kulturer. Jeg har fått erfart og lært hvordan det er å bo tett på folk i internat. Som selvfølgelig har sine fordeler og ulemper. Jeg ser på dette som en stor fordel når jeg senere skal begynne å studere og flytte inn på kollektiv og lage min egen mat. Vi har blitt en familie på Birkeland som man kommer til å huske for resten av livet og mimre tilbake til!

Hva tenker du om turen du skal ha til Øst-Afrika?

Jeg gleder meg veldig! Det er nå vi endelig skal oppleve og se det vi har snakket om i 5 måneder. Jeg er veldig spent på hvordan det vil bli og hva som venter oss. Jeg er klar for å få en opplevelse for livet med gode klassekamerater. Jeg gleder meg til snakke med innbyggerne i Rwanda om folkemordet og se slummen i Kenya med egne øyner. Og bli inspirert til å fortsette å lære om bistand og kunne hjelpe de med det de trenger.

Hvorfor skal noen velge Globalt Fokus på FHS Sørlandet?

Er du interessert i å ta et friår og ha det sykt gøy samtidig som du får et bedre verdensinnblikk og lære om andre kulturer er Globalt Fokus noe for deg. Det er det beste året i livet og jeg kommer ikke til å angre på valget mitt. Sørlandet har mye å by på og som de sier: "alltid sol på Birkeland".

Helene S. Ugland Helene S. Ugland

Hvorfor valgte du å gå på linja Globalt Fokus?

Jeg har alltid hatt lyst til å gå på folkehøyskole, så når jeg skulle ut fra vidergående søkte jeg rundt, og det eneste jeg viste var at jeg ville gå på en kristen folkehøyskole på en slags reiselinje.

Jeg har interessert meg i samfunnet, og dets problemer, og ville lære enda mer om dette. Så fant jeg globalt fokus, der det både var en 5 ukers lang tur til Øst-Afrika, og de hadde så mange temaer jeg kunne tenke meg å lære mere om! Selvfølgelig det globale fokuset, fokus på bærekraftig livsstil og litt psykologi. Fikk et veldig positivt inntrykk av både skolen og av linjen, så da falt valget på Globalt fokus!

Hva liker du best med Globalt Fokus?

At vi lærer veldig mye nyttig for resten av livet, og at det er uten å måtte prestere noe skolemessig, og at læreren er veldig engasjert.

Hvordan fungerer undervisningen?

Vi har veldig variert undervisning. Noen ganger er vi i klasserommet der læreren underviser i et tema, har gruppeoppgaver, spiller spill for å lære, eller ser en film. Andre ganger kan vi lage ting på skolekjøkkenet, alt fra afrikansk mat til deodorant. Vi har også vært på besøk på et asylmottak. Vi får være med på å bestemme en god del hva undervisningen skal handle om.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av dette skoleåret?

Jeg har lært mye om meg selv, hvordan jeg er med forskjellige type mennesker, og hvordan jeg kan reagere på ting. Vi har hatt mange gode samtaler i klassen, for å snakke om hvordan vi er, og da får man innblikk i hvordan man selv er.

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært om bærekraftig livsstil, om folkemordet i rwanda, om verdensproblemer, og jeg har lært veldig mye om meg selv. Vi har lært at alt er ikke sånn media fremstiller det, og at media har mye makt.

Hva tenker du om turen du skal ha til Øst-Afrika?

Det blir en veldig interesant opplevelse. Jeg grugleder meg litt, det blir veldig lærerikt og gøy. Men samtidig skal vi oppleve at ikke alle har det så bra, og det kan bli et tøft møte. Jeg gleder meg til å se hvordan ting er der nede, for alt vi vet om det er jo det mediene viser oss. Tror jeg får testet ut mye av meg selv ved å være så lenge på tur med de samme menneskene, men det er så fine folk at jeg tror det blir en veldig bra tur!

Hvorfor skal noen velge Globalt Fokus på FHS Sørlandet?

Et år på folkehøyskole er det beste valget jeg har tatt, man blir kjent med så mange fantastiske folk, og så gode lærere kommer man aldri til å møte igjen, de lever til tider på skolen.

Et år på globalt fokus, er et år der man får lære mye om samfunnet, og om seg selv, uten å måtte prestere på samme måte som på videregående. Det er et meningsfylt år, der man får minner for livet og utvikler seg bra som person.

Folkehøyskolen Sørlandet bryr seg om alle elevene, tar godt vare på oss når vi går der, det føles veldig som hjemme.