Arbeidspraksis

Arbeidspraksis i Øst-Afrika!

Etter å ha hatt noen dager sammen i Kigali, Rwanda hovedstad, begynner en periode med arbeidspraksis. Dette er både for å lære om kulturen, og hvordan hverdagslivet forløper seg. Utgangspunktet er et sted ved navn Rwamagana litt øst for Kigali, hvor vi får arbeidspraksis i en organisasjon som heter Avega Agahozo. Om en skulle finne det interessant, så kan en søke om å få denne arbeidspraksisen i en annen organisasjon, enten av av de skolen har kontakt med, eller om du skulle ha kontakt med en annen skole. En slik søknad gies til linjelærer i løpet av det første skoleåret. Mer informasjon gies etter skolestart.

 

Rwamagana

Organisasjonen AVEGA Agahozo ble startet av 50 kvinner som var blitt enker etter folkemordet, og som ønsket å være med å hjelpe andre som var satt i samme situasjon. AVEGA arbeider i alle Rwandas provinser, men foreløpig er Globalt Fokus kun knyttet opp mot deres provinskontor i Rwamagana. Her er deres senter utgangspunkt for alt arbeid, og en hjelper enker og deres familier med det hverdagslige og praktiske arbeidet, underviser på skolen, og får innsikt i arbeidet på helseklinikken. 

Rwandauganda053

Kristin og Anne Elisabeth hjelpe til med rengjøring på lokalt vis.

 

Andre organisasjoner som vi står i kontakt med, og som har vært aktuelle for arbeidspraksis de siste årene

Kigali - Butare - (Kibuye)

Rwanda har sin mørke historie, men regnes i dag som kanskje afrikas tryggeste 

land. Vi samarbeider her Association Mwana Ukundwa (AMU). AMU ble startet av en kvinne som overlevde folkemordet i 1994, og som siden krigens slutt har jobbet for å hjelpe krigens foreldreløse ofre. Over 2000 barn har blitt skaffet et fosterhjem og flere er tilknyttet organisasjonens barnehjem. 

Kigali er hovedstaden i Rwanda, og en regner med at det bor omkring 1,1 millioner innbyggere her. Her bor man hjemme hos kvinnen som startet organisasjonen, og mye av oppgavene vil dreie seg om undervisning, fritidsaktiviteter på ettermiddagen, og være med på hjembesøk til familien som trenger det.

Butare var hovedstad før kolonitid i det sørlige Rwanda.  I Butare bor man på senteret til AMU, og arbeidet står mye i besøk til familier under oppfølging, aktiviteter på ettermiddagen og helgene for barn med hiv og Aids.

Rwandauganda066

Andra med barn tilknyttet
tilknyttet AMU i buthare

Ekstern side om Association Mwana Ukundwa

 

 

Kabale

Kabale er en by med omkring 55.000 innbyggere. Byen er distriktsenteret i distriktet med samme navn, og er også et knytepunkt for transport fra øvrige Uganda, Rwanda og Kongo. Området består av fruktbare terrasseåser, og har stor jordbruksproduksjon. Her bor man hjemme hos søstrene Kedrace og Shallon som driver prosjektet KASA Needy Children Project. Litt forenklet kan en si at de tar seg av tidligere gatebarn som bor hjemmes hos dem, og gir den hjelp de klarer å skaffe til veie når det gjelder mat, skolematerialer og skolepenger. Og de barna som de ikke har skaffet skolepenger til, holder de aktivisert slik at de ikke ender på gata igjen.

CIMG2254

Line og Siri spiser grøt sammen med barna utenfor huset til Shallon og Kedrace.

 

 

Rushaga

Rushaga er liten landsby i distriktet Kisoro. Det er hit alle etter hvert skal når vi skal bo nær regnskogen. Kisoro ligger helt sørvest i Uganda og grenser til Rwanda og Kongo. I Rushaga bor man på Nshongi Camp, et lokalt drevet overnattingsted, som ligger helt inntil Bwindi nasjonalpark med halvparten av verdens fjellgorillaer. Området er et av afrikas mest artsrike skogsområder. Gorillaene tiltrekker området en god del turisrme, og deler av overskuddet går til lokal utvikling. I Rushaga er det blant annet blitt bygd opp en liten barneskole, Rushaga Community School, hvor en hjelper til med undervisningen. 

Maria underviser på Rushaga Community School

 

Andre prosjekter

Ønsker man å prøve å undervise, og samtidig bo enkelt, så finnes det flere prosjekter, spesielt i sørlige Uganda, hvor en kan få arbeidspraksis.