Multisport

Aktivt og spennende

Multisport gir deg et år fullt av spenning, utfordringer og gode sportsopplevelser. Det er stor variasjon i aktivitetene, og du er selv med og bestemmer hva vi driver med. Nytt skoleår betyr nye elever med sine ønsker. Derfor blir ikke opplegget spikret før vi har snakket med dere. Multisport vil garantert gi deg et drømmeår!

Timeplan og innhold

Linjefag (14 t / u)

 • Praktisk sport og idrett
 • Turer
 • Basistrening
  • Styrke
  • Utholdenhet
  • bevegelse
 • Seminarer ved spesialister innenfor akutelle emner

Aktuelle turer

 • Treningsuke til Fuerteventura (Las Playitas)
 • Frivillig fotballtur til England (ikke inkludert i linjekostnadene)
 • Aktivitetstur til Danmark
 • Skitur til Hovden
 • Golfturer
 • Padleturer
 • Diverse dagsturer
 • Actionturer:
  • Elverafting
  • Havrafting
  • Klatring
  • Paintball
  • Go-Kart
 • Fellesturer på tvers av linjer: Velg mellom Ecuador, Kenya, Budapest eller Hovden-Oslo*

Hva holder vi på med?

På Multisport legger vi vekt på at du skal komme i bedre form! Vi prioriterer basistrening som bygger kroppen på en sunn og god måte. Målet vårt er at du skal oppleve fremgang i både styrke, bevegelighet og utholdenhet.

I løpet av året vil vi holde på med mange ulike idretter. Foruten de tradisjonelle ballidrettene kommer du til å få muligheten til å prøve ut aktiviteter du kanskje ikke har vært borti før; golf, curling, ultimate, kampsport, skiskyting etc.

Kristiansand

Kristiansand er Norges idrettshovedstad. Høy kompetanse innen idrett ved Universitetet i Agder er noe vi kan nyte godt av. Nye idrettsanlegg som Sør Arena, Aquarama, Idda Arena o.l. i tillegg til mange treningsstudio og idrettsklubber gir oss gode muligheter.

Fasiliteter

 • Skolen har svømmebasseng, moderne treningsstudio (165m2), nyoppusset gymsal, fitnessrom/slyngerom og gressbane
 • Bygda har kunstgressanlegg, stor hall, beachvolleybaner, lysløype med skiskytterarena, klatrevegg, tennisbane, fiske- og padleelv og terreng med gode joggemuligheter.
 • Turer går til ulike idrettsanlegg (store helsestudio, golfbaner, alpinanlegg, badeland, rapelleringsvegg, curlinghall og lignende)

Vi har gode treningsmuligheter; både på skolen og i nærområdet.

Vi skal også på noen fantastiske linjeturer:

Treningsleir på Fuerteventura

Ukesopphold på Kanariøyenes største sportsresort(Las Playitas). Når temperaturen daler og høstmørket senker seg over Norge, reiser vi til sol og varme på kanariøya Fuerteventura. Der bor vi på et velrenommert sportsresort med et imponerende utvalg fasiliteter og treningstilbud.  Stedet har nær sagt alt du kan tenke deg av idrettsanlegg og aktivitetstilbud. Det er en sandstrand på området samt flere svømmebasseng. Standarden på resortet meget bra. Det er buffet til alle måltider. Buffeten er svært innholdsrik og delikat. Gled deg!

Skitur til Hovden

Fantastisk vinteruke på Hovden, en av Norges største skidestinasjoner. Her er det størst fokus på Alpint/Snowboard/Telemark i et moderne skianlegg tilrettelagt for alle nivå. Terrengparken er regnet som en av de beste freeski- og snowboardparkene i landet. I tillegg tilbyr Hovden svært godt preparerte langrennsløyper, et eksotisk badeland, skøyte/hockeybane og mye mer. Helt ideelt for Multisport!

Muligheter for Premier League-kamp

Valgfri fotballtur til England sammen med fotballinja, der vi får se en av verdens beste ligaer i aksjon (ikke inkludert i linjepengene)

Actiontur til Evje

Vi kommer også i løpet av året til å få med oss en heftig actiontur til Evje med ekstremsport i fokus!

Studieturer på kryss av linjene

I tillegg til linjeturene som Multisport skal reise på (Kanariøyene, Hovden, Danmark ++), får du også muligheten til å reise på felles studietur sammen med andre elever på skolen. Fellesturene arrangeres samtidig, og du kan velge mellom én av de følgende fire turene: Hovden-Oslo, Budapest, Kenya og Ecuador. Turen velges etter at skoleåret har begynt (les mer om priser og turinnhold på tursidene).

Pris 2019-20

Linjekostnader: 23 000 kroner.

Totalpris for hele skoleåret: 111 300 kroner. Les mer om økonomi.

Dette sier elevene
Trym Rødbotten Trym Rødbotten

Hvorfor valgte du Multisport?

Etter 13 års "stillesittende" skolegang trengte jeg en pause fra skolen. Jeg hadde lyst på mer aktivitet og trening, samtidig som jeg hadde lyst på et år borte hjemme fra. Turene var også en avgjørende faktor for at jeg valgte multisport. Spesielt Fuertaventura og fotballturen til Englang var viktig.

Hva liker du best med Multisport?

Det det jeg liker best med Multisport er alle aktivitetene vi holder på med og det gode miljøet som er på linja. Miljøet er både trygt og godt, noe som er bra siden vi skal være sammen et helt år. Vi gjør aktiviteter som jeg syns er morsomt å holde på med. Jeg liker at vi blir testet og får prøvd nye idretter. I løpet av året har vi gjort alt fra golf til Taekwondo.

Hvordan fungerer undervisningen?

Jeg syns undervisningen fungerer bra, med muligheter for egentrening i tillegg til skolens opplegg. Undervisningen på multisport er lik undervisningen i vanlige gymtimer. Det er et fast program vi følger hver uke. Undervisningen kan være som dette: På mandager har vi en time rolig jogging med en time uttøying etterpå. Onsdager har vi grunntrening som legger vekt på å styrke kjernemuskelaturen. Torsdager er det linjedag, det vil si at hver linje har et eget program. På multisport kan dette være for eksempel rafting og curling. På fredag er det time med lærer. Denne timen ligner mest på vanlige gymtimer. Da pleier vi å ha ballaktiviteter som fotball, basket og volleyball. Dette treningsopplegget har gjort at jeg har kommet i bedre form noe som jeg ønsket når jeg startet på skolen her. For å utvikle lederegenskapene til elvene kan man ha elevundervisning som vil si at elever har undervisningen for de andre i klassen.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av året?

I løpet av dette året på folkehøgskolen har jeg blitt mer selvstendig, fordi jeg har måttet gjøre ting på egenhånd og stå for det. Jeg har blitt mer moden fordi jeg har blitt rikere på erfaringer og opplevelser. Dette har ført til at jeg har fått mer selvtillit og blitt mer sikker på meg selv. Gjennom selvtilliten har jeg også tatt mer ansvar. Jeg har også utviklet mine sosiale egenskaper her på folkehøgskolen fordi man omgås med så mange mennesker hver eneste dag. Jeg har også kommet i bedre form noe som har gjort at energioverskuddet har økt.

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært å bo sammen med meg med andre personer jeg aldri hadde trodd jeg skulle bo sammen med.  Det å måtte tilpasse seg andre og de har måttet tilpasse seg meg. Jeg har lært å sette pris det jeg har, og at det å teste seg selv er viktig for å ta nye steg i livet. Skolen har elever fra hele landet noe som gjør at vi er veldig ulike og har forskjellige holdninger til ting i livet. I tillegg er det elever fra andre land som har lært meg deres kultur. Jeg har også lært at livet er krevende og man må jobbe og stå på for å oppnå det man vil. I løpet av året har jeg lært å klare meg på egenhånd, noe som gjør at jeg har blitt mer takknemlig for det jeg har. Jeg har også lært å sette meg inn i andres livssituasjoner.

Hvorfor skal noen velge Multisport på FHS Sørlandet?

Dersom man er en som liker å være aktiv og er glad i sport, da er Multisport linja for deg. Multisport tilbyr en variert og lærerik hverdag med godt humør. Skolen har alt det man trenger for å komme i form. Folkehøgskolen ligger i landlige omgivelser noe som gir gode turmuligheter. Multisport har en flink og engasjert lærer som bryr seg om elevene sine. Han har god kompetanse og tilpasser nivået etter hvor flink man er i de ulike aktivitetene. Hvis man har lyst til å prøve aktiviteter man aldri har prøvd før er Multisport linja for deg.

Jonas Husøy Jonas Husøy

Hvorfor valgte du Multisport?

Eg valgte Multisport fordi eg er glad i idrett og aktivitet. Eg er ein fotballspelar og eg visste at skulen hadde ein fotballinje, men eg var meir interresert i å få eit "friår" frå fotball der eg heller kunne holde på med variert trening og få nye opplevelsar innen idrett og sport. 

Hva liker du best med Multisport?

Variasjonen. Vi gjer noko forskjelligt kvar veke. Det første vi gjorde på Multisport var å skrive ned hvilke idretter vi hadde lyst til å holde på med. Så har vi brukt året på å gå gjennom dem. Vi har vært innom bl.a golf, rafting, tennis, amerikansk fotball og taekwondo. 

Hvordan fungerer undervisningen?

Undervisningen på Multisport er ganske lik gymnastikkundervisningen som ein er vant til frå vanleg skule. Stort sett har kvar veke eitt tema, til dømes tennis. Då har tennis hovudfokus den veka og intensiteten i de andre timene blir tilpasset i forhold til den idretten som har hovudfokus. Vi bruker stort sett gymsal og området rundt Skulen, men vi pleier også å ha undervisningen f.eks på Spicheren treningssenter i Kristiansand. I tillegg er det muligheiter for elevar å undervise. Dersom nokon er flinke i Volleyball og har holdt på med det i mange år, så kan det fort hende at vedkomande står med fløyta i handa og undervisar medelevar i volleyball. Vi er flinke til å bruke kvarandre på denne måten. Og dersom vi ikkje har ein medelev eller liknande som kan undervise, så skaffar vi det. Vi har hatt instruktørar i Taekwondo, Body Combat, skadeforebyggande trening, etc. Multisport har også timer sammen med andre linjer som Fotball og Helse og velvære. Ein gong i veka har vi grunntrening sammen, som er styrketrening uten vekter, og ein gong i veka der vi trener kondisjon og har uttøying sammen. 

Hvordan har du utviklet deg i løpet av året?

Eg har blitt tryggare på meg sjølv og komt i bedre form, samt fått mange nye vennar.

Hva har du lært i løpet av året?

Å sette pris på det ein har. På folkehøgskule møter ein mange forskjellige personligheiter. Nokon har hatt det bra i livet, mens nokon ikkje har hatt det fullt så bra. Ein får desse inntrykka, og det får ein til å reflektere over det ein har sjølv. Nokon har vore gjennom vanskelige utfordringar, og likevel er de glade og smiler til deg kvar dag. Det å møte slike personer er med på å gjere folkehøgskole til det det er.  I tillegg er det en super opplevelse å bu på internat saman; ein bur så tett på kvarandre at ein får eit samhald som eg trur ein berre kan oppleve på folkehøgskule eller i forsvaret. Ein blir  nesten som ein familie.

Hvorfor skal noen velge Multisport på FHS Sørlandet?

Dersom du er ein person som liker å bruke kroppen og utrette noko iløpet av dagen, då er Multisport noko for deg. Multisport tilbyr deg en variert, lærerik og til tider slitsom kvardag med ulike utfordringar og mykje latter. FHS Sørlandet tilbyr deg alt det du trenger for å komme i form, og området rundt har fine terrengløyper og fin natur å være aktiv i. Multisport har og ein god lærar som har høg kompetanse og er flink til å tilpasse nivået og intensiteten i forhold til elevane, samt komme med nye øvelsar og aktiviteter som er spennende. Dersom du vil ha eit folkehøgskoleår der du får mange nye opplevelsar og gleder deg til skuletimane, da bør du velgje Multisport på Folkehøgskolen Sørlandet.