Linja for deg som ønsker en meningsfull og innholdsrik reise til Øst-Afrika. Tett møte med tidsvitner etter folkemordet, og tett samarbeid med lokale prosjekter. Fokus på mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk. Du skal også få lære mer om deg selv og andre, og hvordan og hvorfor du reagerer slik du gjør i møte med ulike situasjoner.

 • Læringsreise til Rwanda og Uganda med frivillig arbeid
 • Offline-uke på ei hytte, uten klokke, mobil og internett
 • Bærekraftig livsstil, med månedens utfordring
 • Psykologi, selvinnsikt og verdensforståelse
 • Teambuilding, konflikthåndtering og klassemiljø
 • Spor av Afrika på Sørlandet
 • DIY såper, lepomade, handlenett etc.

Du undrer kanskje litt på hva neste år (som starter i august 2021) vil bringe vedrørende reisevirksomhet. I et helt normalt år så reiser vi i Globalt Fokus på en linjetur på ca 18 dager til Rwanda og Uganda, og en felles skoletur på 2 uker Kambodsja og Thailand. Også vet vi at i hvert fall at inneværende år langt i fra har vært normalt og at det er usikkerhet hvorvidt neste år også blir normalt.La meg derfor redegjøre for hva som gjelder.

Linjetur prioritet 1:
Vi får reise som planlagt, ca 18 dager i Rwanda og Uganda, med opplegg rundt folkemordet i Rwanda og besøk til organisasjoner.
Pris som oppgitt.

Linjetur prioritet 2:
Vi reiser på interrail i Europa, ca 18 dager. Det kan jo være varierende regler for ulike land i Europa som kan føre til endringer, men nåværende plan er å fly ned til Dubrovnik (Kroatia), ta oss over til Bosnia & Herzegovina med opplegg tilknyttet folkemordet/borgerkrigen der, før vi reiser med tog hjemover via Serbia, Budapest (Ungarn), Praha (Tsjekkia) og Tyskland.
Prisavslag: 8.000 fra opprinnelig pris

Linjetur prioritet 3:
Vi foretar en eller flere kortere reiser i Norge. Denne reisen er ikke konkretisert. I år tar vi en ukes tur til ulike destinasjoner på Sørlandet.
Prisavslag: 16.000 fra opprinnelig pris

 

Neste skoleår:

Uansett alternativ har vi ei offlineuke på 5 dager i løpet av høsten. Offline i betydning
uten telefon og klokke, hvor vi pleier å bli veldig godt kjent.

I utgangspunktet foretar vi reise til Øst-Afrika i januar, men dersom det ikke er klart etter høstferien at vi kan reise i januar, tar vi en vurdering til 1. desember på om vi kan reise i overgangen februar/mars. Skulle vi da ikke kunne reise så langt som til Øst-Afrika, ser vi om alternativ 2 Europa lar seg gjennomføre, eller om det er reise i Norge som gjelder. Mulig denne endelige avgjørelsen på Europa/Norge kan taes over nyttår.

 

FELLES SKOLETUR
Vedrørende skoleturen som hele skolen skal på til Kambodsja og Thailand vil vi også gjøre en
tilsvarende vurdering som ved linjeturene. Vi håper og tror at vi får
reise på tur, men skulle de ikke bli slik, vil vi planlegge en alternativ
skoletur i Norge. I år gikk turen til Hermon Høyfjellssenter – et
vinterparadis litt nord for Geilo.

Grunnlaget for å håndtere omverden, er å håndtere seg selv. Mange velger folkehøgskole fordi de ikke vet hva de vil videre, og fordi de vil lære mer om seg selv. På Globalt Fokus tar vi utgangspunkt nettopp i dette.

Gjennom samtaler og praktiske øvelser ønsker vi å gjøre deg tryggere på deg selv

Vi ønsker å gi deg en større forståelse for hvem du er og hva og hvordan du reagerer, slik at du bedre håndterer verden rundt deg.

Vi bevisstgjør oss selv at vi er en del av verden, at vi blir påvirket av den, og at vi kan påvirke den gjennom våre valg, handlinger og livsstil. Vi ønsker å vise deg noen utfordringene verden står overfor med fokus på løsningene.

Vi vil gi deg hjelp til å leve et mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk.

Linjefilm - laget av Signe J. Beitmyren, elev 2018-19

Vi leter etter spor av AfrikaSørlandet, og oppdager på den måten Sørlandet fra et litt annet perspektiv enn man vanligvis gjør.

Vi forbereder oss, og reiser på en lengre inspirasjons og opplevelsesreise til Rwanda og Uganda hvor du lærer mer enn du kan gjøre i et klasserom. Rwanda og det sørlige Uganda er kjent for sitt fantastiske landskap og fugleliv, som vi og vil oppsøke både gjennom safari og tur i regnskogen.

Det er likevel i møte med mennesker som lærer oss mest.

Denne læringen skjer gjennom frivillig arbeid med lokale organisasjoner som jobber med marginaliserte grupper i lokalsamfunnet, samt dagene hvor vi lærer om folkemordet i 1994. Vi vil personlig møte tidsvitner fra begge sider av konflikten, og høre deres historier fra folkemordet, og forsoningen som har skjedd i etterkant. Turen varer totalt i ca 18 dager.

Les mer om turen her.

Mens klokker og mobiltelefoner ligger igjen på skolen drar vi på hyttetur for å få god tid til å bygge fellesskapet med hverandre uten distraksjoner fra omverdenen.

Pris for skoleåret 2021-22

Linjekostnader: 27 500 kroner

Totalpris for hele skoleåret: 132 000 kroner

Totalprisen inkluderer blant annet:

 • Innmeldingspenger på 2.500,-
 • Kost og losji i dobbeltrom (alle har dusj tilknyttet).
  • 4 måltider i ukedagene. 3 i helgene.
  • Bruk av vaskemaskiner /tørketrommel.
  • Trådløst og kablet nettverk.
 • Linjetur til Afrika - Uganda og Rwanda
 • Kortere turer med hele skolen: Skjærgårdsturer  ++
 • Fellesopplevelser: Musikaloppsetning, konserter.
 • Tilgang på flotte fasiliteter store deler av ukene: Svømmebasseng, gymsal, bilverksted, speilsal, kinosal, slyngerom, fotostudio, lydstudio, formingsrom
Søk nå

Linjelærer

Eiliv Sørhus

Eiliv er vår kjære Globalt Fokus lærer. Eiliv elsker Afrika! - Han har et stort nettverk i Øst-Afrika og besitter en erfaring og kompetanse som få andre har. Eiliv er også lidenskapelig opptatt av miljø og bærekraft.

e-post: eiliv@fhssorlandet.no

Eiliv Sørhus

Høydepunkter

Rwanda og Uganda
Psykologi
Bærekraft
Offline-uke
Teambuilding

Elevene forteller

Linjefilm - Afrika (laget av elev Signe, 18-19)

Studieturer

IMG 2734
Linjetur
Øst-Afrika Globalt Fokus

Kom tett innpå den afrikanske hverdagen i Rwanda og Uganda. Utplassering, regnskog, sterke menneskemøter og uforglemmelige øyeblikk.

Elever om linja

Rebekka Cecilie Gjertsen

Jeg har opplevd en velkomst av skolen og en åpenhet i klasserommet som jeg aldri har opplevd tidligere. Vi har hatt kvelder under stjernehimmelen på offline-uke og vi har hatt morsomme samtaler i klasserommet. Jeg sitter igjen med følelsen av å kjenne meg selv bedre og kjenne meg selv i samhold med andre. Jeg har lært meg å være mer selvstendig.

Rebekka Cecilie Gjertsen - Elev 20-21
Sofie Helgesen

Det beste med å gå på Globalt Fokus må være det utrolig fine samholdet vi har hatt i klassen, jeg har blitt utrolig glad i hele gjengen❤ Jeg har lært mye om Afrika, å bli kjent meg selv, ulike kulturer, personlighets psykologi, hvordan jeg skal lage sunn og rimelig mat, jeg har lært å sy, samarbeide med andre og mye annet spennende.

Sofie Helgesen - Elev 20-21
Emilie Bakken

Jeg har fått mer generell kunnskap om Afrika og bærekraft. I tillegg har lært mer om meg selv og menneskene rundt meg. Det beste med Globalt Fokus er samholdet mellom alle i klassen, at vi har blitt en så sammensveiset gjeng.

Emilie Bakken - Elev 20-21

Det er mange gode opplevelser, selv om vi dessverre ikke fikk reist til Afrika i år (pga. korona). Vi har vært på offline-uke, noe som var veldig fint fordi vi fikk mye tid til å kun være med hverandre uten å tenke på alt annet. Vi har vært på flere dagsturer i fint vær som jeg også har satt pris på. Vi har lært mye nyttig i klasserommet som jeg kommer til å få bruk for senere. Aller mest kommer jeg til å savne alle samtaler, latter og fine øyeblikk sammen med klassen i hverdagen.

Tonje Rostad - Elev 20-21
Søk nå