Linja for deg som ønsker en meningsfull og innholdsrik reise til Øst-Afrika. Tett møte med tidsvitner etter folkemordet, og tett samarbeid med lokale prosjekter. Fokus på mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk. Du skal også få lære mer om deg selv og andre, og hvordan og hvorfor du reagerer slik du gjør i møte med ulike situasjoner.

 • Læringsreise til Rwanda og Uganda med frivillig arbeid
 • Offline-uke på ei hytte, uten klokke, mobil og internett
 • Bærekraftig livsstil, med månedens utfordring
 • Psykologi, selvinnsikt og verdensforståelse
 • Teambuilding, konflikthåndtering og klassemiljø
 • Spor av Afrika på Sørlandet
 • DIY såper, lepomade, handlenett etc.

Grunnlaget for å håndtere omverden, er å håndtere seg selv. Mange velger folkehøgskole fordi de ikke vet hva de vil videre, og fordi de vil lære mer om seg selv. På Globalt Fokus tar vi utgangspunkt nettopp i dette.

Gjennom samtaler og praktiske øvelser ønsker vi å gjøre deg tryggere på deg selv

Vi ønsker å gi deg en større forståelse for hvem du er og hva og hvordan du reagerer, slik at du bedre håndterer verden rundt deg.

Vi bevisstgjør oss selv at vi er en del av verden, at vi blir påvirket av den, og at vi kan påvirke den gjennom våre valg, handlinger og livsstil. Vi ønsker å vise deg noen utfordringene verden står overfor med fokus på løsningene.

Vi vil gi deg hjelp til å leve et mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk.

Linjefilm - laget av Signe J. Beitmyren, elev 2018-19

Vi leter etter spor av AfrikaSørlandet, og oppdager på den måten Sørlandet fra et litt annet perspektiv enn man vanligvis gjør.

Vi forbereder oss, og reiser på en lengre inspirasjons og opplevelsesreise til Rwanda og Uganda hvor du lærer mer enn du kan gjøre i et klasserom. Rwanda og det sørlige Uganda er kjent for sitt fantastiske landskap og fugleliv, som vi og vil oppsøke både gjennom safari og tur i regnskogen.

Det er likevel i møte med mennesker som lærer oss mest.

Denne læringen skjer gjennom frivillig arbeid med lokale organisasjoner som jobber med marginaliserte grupper i lokalsamfunnet, samt dagene hvor vi lærer om folkemordet i 1994. Vi vil personlig møte tidsvitner fra begge sider av konflikten, og høre deres historier fra folkemordet, og forsoningen som har skjedd i etterkant. Turen varer totalt i ca 18 dager.

Les mer om turen her.

Kom tett innpå den afrikanske hverdagen i Rwanda og Uganda. Utplassering, regnskog, sterke menneskemøter og uforglemmelige øyeblikk.

Vi reiser på en uforglemmelig inspirasjons -og opplevelsesreise til Øst-Afrika hvor du lærer mye mer enn du kan gjøre i et klasserom! Skolen har siden 1999 foretatt reiser til Øst-Afrika har utviklet et bredt kontaktnettverk der nede.

Folkemord og tilgivelse

Har man vært i Rwanda, kan det ikke beskrives, men må oppleves. Vår erfaring er at det er få av elevene som kommer til oss som har kjennskap til folkemordet i Rwanda, som omtales som et av de mest effektive folkemord i historien, basert på hvor mange som ble tatt av dage per dag. Men det er ikke for å vise dere grusomheten vi tar dere med til Rwanda, men på grunn av oppreisningen, og forsoningen som skjedde etterpå. Jo, vi vil lære om bakteppet og grusomhetene, men vi vil og møte mennesker fra begge sider av konflikten som forteller en ufattelig, og inspirerende historie.

Som en tidligere elev sa det, «det føltes underlig, og samtidig så riktig, å ta en tidligere drapsmann i hånda og si takk».

Rwanda er dessuten et land med stor økonomisk fremgang og har, i motsetning til de fleste naboland, meget lav korrupsjon. Dette er landet som har funnet sine løsninger på miljøutfordringer; hvor de forbød plastposer allerede i 2008 og hvor all trafikk stanser siste lørdag i måneden for at folk skal ut å plukke søppel.

Lokal kultur og initiativ

Skal man bli godt kjent med en kultur bør man holde seg i ro på et sted, og helst over mye lenger tid enn vi har til disposisjon. Men vi gir deg en smakebit av hvordan hverdagslivet både er for de lokale, og for de som reiser til Øst-Afrika for å jobbe med lokale organisasjoner. I 10 dager skal vi bo på en og samme plass, nemlig i Rwamagana i Rwanda hvor vi sammen med organisasjonen Avega skal få kjennskap til hverdagslivet.

Her vil du få besøke enker etter folkemordet, og lære gjennom dem hvordan hverdagslivet fortoner seg.

Og det er når du oppdager at din tilstedeværelse er til stor glede og hjelp for dem, du skjønner hvor lite som skal til for å gjøre andre glad. Her vil det og være mulighet for undervise på skolen, men og se hvordan arbeidet pågår på en helseklinikk.

Men skulle du ønske å utfordre deg, så vil det være mulighet å søke om å få bruke disse dagene et annet sted, enten blant skolens eget kontaktnettverk (les mer om alternativene her) eller en organisasjon/prosjekt du, noen du kjenner eller familie har kjentskap til. En slik søknad rettes mot linjelærer, som vil vurdere om det er aktuelt.

Lokal turisme og natur

Et av nabolandene til Rwanda er Uganda, og spesielt de områdene i Uganda som ligger der Rwanda har veldig vakker natur. Ikke så mange timer fra grensen finner vi nasjonalparken Bwindi Impenetrable Forest, en regnskog hvor over halvparten av verdens fjellgorillaer lever. De fleste overnattingsteder rundt skogen drives med god støtte av utenlandske investorer.

I landsbyen Rushaga er det en lokal lærer som har sitt eget overnattingsted helt inntil regnskogen. Og her skal vi bo.

Kanskje får vi oppleve at regnskogens dyr kommer ut til oss, og i hvert fall får vi se et rikt fugleliv. Vi skal også ta en tur inn i regnskogen. Skulle du være mer interessert i å gå på Gorilla Trekking, så kan du be om det ved skolestart. Gorilla Trekking er ikke inkludert i prisen, og per tidspunkt koster dette 750 USD.

Etter to netter nær regnskogen skal vi forflytte oss et lite stykke til en innsjø som heter Lake Bunyonyi. Lake Bunyonyi er kjent for sitt dyre fugleliv, avslappende atmosfære og bademuligheter. Her overnatter vi på en øy, før vi avslutter turen med safari.

 

 

Angående skoletur og Covid-19

Globalt Fokus kommer til å reise på tur til neste skoleår! Slik som situasjonen er nå, tenker vi at det er sannsynlig at vi kommer til å gjennomføre planlagt studietur til Øst-Afrika våren 2023. Men vi vil selvfølgelig følge med på situasjonen rundt Coivd-19 – hovedfokuset vil være å sørge for at det er trygt og forsvarlig å reise på tur. Dersom turen til Rwanda og Uganda ikke lar seg gjennomføre ser vi for oss følgende muligheter:

Alternativ 1: Vi reiser til et annet Øst-Afrikansk land. F.eks. Kenya.

Alternativ 2: Vi reiser på Interrail i Europa - fortrinnsvis Øst-Europa.

Alternativ 3: Vi reiser på skoletur i Norge.

Mens klokker og mobiltelefoner ligger igjen på skolen drar vi på hyttetur for å få god tid til å bygge fellesskapet med hverandre uten distraksjoner fra omverdenen.

Vi skal på tur - du velger hvor du vil reise!

Disse turene arrangeres parallelt - og du velger altså selv hvilket av turoppleggene du vil være med på.

Valgmulighetene:

 • Tur til Kambodsja (19.000.- ekstra)
 • Tur til Budapest, Ungarn (9.000 ,- ekstra)
 • Tur uten fly. Vi jobber med å finne et eller et par gode alternativer som ikke koster noe ekstra ut over det som betales i skolepengene. Disse destinasjonene er ikke helt bestemt enda, men vi kommer tilbake til dette.

Valget om å bli med på en av disse turene gjøres etter at skoleåret er kommet i gang.

Du kommer også til å få en grundig presentasjon av turene og innholdet før du bestemmer deg.

 

Du kan lese mer om turene ved å trykke på denne linken.

Hos oss blir du en del av et stort, inkluderende miljø hvor alle blir kjent – selvfølgelig på kryss av linjene. Derfor prioriterer vi å være sammen

 • Overnattingstur i Skjærgården (Havglimt!)
 • Danmarkstur med hele gjengen
 • Fjelltur
 • Diverse turneringer
 • Stor fellesstue å henge i på fritiden
 • Annerledesuker hvor vi blander klassene i forhold til hva du ønsker å bidra med:
  • Praktisk arbeid
  • Eventyrskog for 1. trinn på barneskolen i bygda
  • Underholdningsshow for foreldre
  • Lære og styre lyd og lys
  • Filme / fotografere
 • Mange fritidsaktiviteter å velge blant – ofte noe som arrangeres hver dag.
 • Natt-tur i måneskinn
 • Juleverksted
 • Kosekvelder
 • Hallaktiviteter
 • Supertrivelige elevkvelder

Pris for skoleåret 2022-23

Linjekostnader: 28 000 kroner

Totalpris for hele skoleåret: 126 500 kroner

Totalprisen inkluderer blant annet:

 • Innmeldingspenger på 2.500,-
 • Fellestur med hele skolen til Danmark
 • Kost og losji i dobbeltrom (alle har dusj tilknyttet).
  • 4 måltider i ukedagene. 3 i helgene.
  • Bruk av vaskemaskiner og tørketrommel.
  • Trådløst og kablet nettverk.
 • Linjetur til Afrika - Uganda og Rwanda
 • Kortere turer med hele skolen: Skjærgårdsturer ++
 • Tilgang på flotte fasiliteter store deler av ukene: Svømmebasseng, gymsal, bilverksted, styrkerom speilsal, slyngerom, lydstudio, formingsrom + NY idrettshall står klar høsten 2022!
Søk nå

Linjelærer

Eiliv Sørhus

Eiliv er vår kjære Globalt Fokus lærer. Eiliv elsker Afrika! - Han har et stort nettverk i Øst-Afrika og besitter en erfaring og kompetanse som få andre har. Eiliv er også lidenskapelig opptatt av miljø og bærekraft.

e-post: eiliv@fhssorlandet.no

Eiliv Sørhus

Høydepunkter

Rwanda og Uganda
Psykologi
Bærekraft
Offline-uke
Teambuilding

Elevene forteller

Linjefilm - Afrika (laget av elev Signe, 18-19)

Studieturer

IMG 2734
Linjetur
Øst-Afrika Globalt Fokus

Kom tett innpå den afrikanske hverdagen i Rwanda og Uganda. Utplassering, regnskog, sterke menneskemøter og uforglemmelige øyeblikk.

Kambodsja Til Nett V22
Valgfri tur til Kambodsja
Kambodsja

Ønsker du å oppleve eksotiske Kambodsja? Dette er turen for deg som ønsker å komme tettere innpå et spennende asiastisk land som byr på vakker natur, yrende folkeliv, et rikt kulturliv og spennende historier.

Pexels Nikolett Emmert 3605968
Valgfri tur til Øst-Europas Paris
Budapest

Våren 2023 kommer vi til å sette kursen sørover til Budapest. Dette blir en kjempeflott tur til en av Europas juveler - også kalt Øst-Europas Paris!

Elever om linja

Rebekka Cecilie Gjertsen

Jeg har opplevd en velkomst av skolen og en åpenhet i klasserommet som jeg aldri har opplevd tidligere. Vi har hatt kvelder under stjernehimmelen på offline-uke og vi har hatt morsomme samtaler i klasserommet. Jeg sitter igjen med følelsen av å kjenne meg selv bedre og kjenne meg selv i samhold med andre. Jeg har lært meg å være mer selvstendig.

Rebekka Cecilie Gjertsen - Elev 20-21
Sofie Helgesen

Det beste med å gå på Globalt Fokus må være det utrolig fine samholdet vi har hatt i klassen, jeg har blitt utrolig glad i hele gjengen❤ Jeg har lært mye om Afrika, å bli kjent meg selv, ulike kulturer, personlighets psykologi, hvordan jeg skal lage sunn og rimelig mat, jeg har lært å sy, samarbeide med andre og mye annet spennende.

Sofie Helgesen - Elev 20-21
Emilie Bakken

Jeg har fått mer generell kunnskap om Afrika og bærekraft. I tillegg har lært mer om meg selv og menneskene rundt meg. Det beste med Globalt Fokus er samholdet mellom alle i klassen, at vi har blitt en så sammensveiset gjeng.

Emilie Bakken - Elev 20-21

Det er mange gode opplevelser, selv om vi dessverre ikke fikk reist til Afrika i år (pga. korona). Vi har vært på offline-uke, noe som var veldig fint fordi vi fikk mye tid til å kun være med hverandre uten å tenke på alt annet. Vi har vært på flere dagsturer i fint vær som jeg også har satt pris på. Vi har lært mye nyttig i klasserommet som jeg kommer til å få bruk for senere. Aller mest kommer jeg til å savne alle samtaler, latter og fine øyeblikk sammen med klassen i hverdagen.

Tonje Rostad - Elev 20-21
Søk nå