IMG 2734
Destinasjon

Øst-Afrika Globalt Fokus

Linjetur

i reiser på en uforglemmelig inspirasjons -og opplevelsesreise til Øst-Afrika hvor du lærer mye mer enn du kan gjøre i et klasserom! Skolen har siden 1999 foretatt reiser til Øst-Afrika har utviklet et bredt kontaktnettverk der nede.

Folkemord og tilgivelse

Har man vært i Rwanda, kan det ikke beskrives, men må oppleves. Vår erfaring er at det er få av elevene som kommer til oss som har kjennskap til folkemordet i Rwanda, som omtales som et av de mest effektive folkemord i historien, basert på hvor mange som ble tatt av dage per dag. Men det er ikke for å vise dere grusomheten vi tar dere med til Rwanda, men på grunn av oppreisningen, og forsoningen som skjedde etterpå. Jo, vi vil lære om bakteppet og grusomhetene, men vi vil og møte mennesker fra begge sider av konflikten som forteller en ufattelig, og inspirerende historie.

Som en tidligere elev sa det, «det føltes underlig, og samtidig så riktig, å ta en tidligere drapsmann i hånda og si takk».

Rwanda er dessuten et land med stor økonomisk fremgang og har, i motsetning til de fleste naboland, meget lav korrupsjon. Dette er landet som har funnet sine løsninger på miljøutfordringer; hvor de forbød plastposer allerede i 2008 og hvor all trafikk stanser siste lørdag i måneden for at folk skal ut å plukke søppel.

Lokal kultur og initiativ

Skal man bli godt kjent med en kultur bør man holde seg i ro på et sted, og helst over mye lenger tid enn vi har til disposisjon. Men vi gir deg en smakebit av hvordan hverdagslivet både er for de lokale, og for de som reiser til Øst-Afrika for å jobbe med lokale organisasjoner. I 10 dager skal vi bo på en og samme plass, nemlig i Rwamagana i Rwanda hvor vi sammen med organisasjonen Avega skal få kjennskap til hverdagslivet.

Her vil du få besøke enker etter folkemordet, og lære gjennom dem hvordan hverdagslivet fortoner seg.

Og det er når du oppdager at din tilstedeværelse er til stor glede og hjelp for dem, du skjønner hvor lite som skal til for å gjøre andre glad. Her vil det og være mulighet for undervise på skolen, men og se hvordan arbeidet pågår på en helseklinikk.

Men skulle du ønske å utfordre deg, så vil det være mulighet å søke om å få bruke disse dagene et annet sted, enten blant skolens eget kontaktnettverk (les mer om alternativene her) eller en organisasjon/prosjekt du, noen du kjenner eller familie har kjentskap til. En slik søknad rettes mot linjelærer, som vil vurdere om det er aktuelt.

Lokal turisme og natur

Et av nabolandene til Rwanda er Uganda, og spesielt de områdene i Uganda som ligger der Rwanda har veldig vakker natur. Ikke så mange timer fra grensen finner vi nasjonalparken Bwindi Impenetrable Forest, en regnskog hvor over halvparten av verdens fjellgorillaer lever. De fleste overnattingsteder rundt skogen drives med god støtte av utenlandske investorer.

I landsbyen Rushaga er det en lokal lærer som har sitt eget overnattingsted helt inntil regnskogen. Og her skal vi bo.

Kanskje får vi oppleve at regnskogens dyr kommer ut til oss, og i hvert fall får vi se et rikt fugleliv. Vi skal også ta en tur inn i regnskogen. Skulle du være mer interessert i å gå på Gorilla Trekking, så kan du be om det ved skolestart. Gorilla Trekking er ikke inkludert i prisen, og per tidspunkt koster dette 750 USD.

Etter to netter nær regnskogen skal vi forflytte oss et lite stykke til en innsjø som heter Lake Bunyonyi. Lake Bunyonyi er kjent for sitt dyre fugleliv, avslappende atmosfære og bademuligheter. Her overnatter vi på en øy, før vi avslutter turen med safari.

 

NB: Skoleturer 2021-22 i forhold til Covid 19

Vi håper og tror at vi får gjennomført utenlandsturene som  planlagt. Naturlig nok kommer vi til å ta hensyn til eventuelle restriksjoner fra norske og utenlandske myndigheter i forhold til vår reisevirksomhet.

Vi kommer til å ha fult fokus på at det skal være trygt og forsvarlig å gjennomføre de ulike turene - sikkerheten til våre elever kommer selvsagt aller først.

For at skoleåret skal bli best mulig, vil vi gjennomføre et alternativt turopplegg i Norge dersom det ikke blir forsvarlig å reise på utenlandsturer. Vi gjør dette for å gi elevene de gode opplevelsene som en felles skoletur gir. Dette blir et rimeligere alternativ enn utenlandsturene, og eleven får da tilbakebetalt det som måtte være innbetalt ut over kostnaden til denne fellesturen. Det betyr at om vi dessverre ikke får reist på utelandsturene som planlagt, vil skolåret koste (en del) mindre for elevene.