IMG 2734
Destinasjon

Øst-Afrika - Globalt Fokus

Linjetur

Vi reiser på en uforglemmelig inspirasjons- og opplevelsesreise til Øst-Afrika hvor du lærer mye mer enn du kan gjøre i et klasserom! Skolen har siden 1999 foretatt reiser til Øst-Afrika har utviklet et bredt kontaktnettverk der nede.

Turen varer i utgangspunktet i underkant av 4 uker - cirka. 25 dager.

Folkemord og tilgivelse

Har man vært i Rwanda, kan det ikke beskrives, men må oppleves. Vår erfaring er at det er få av elevene som kommer til oss som  har kjennskap til folkemordet i Rwanda, som omtales som et av  de mest effektive folkemord i historien, basert på hvor mange som  ble tatt av dage per dag. Men det er ikke for å vise dere grusomheten vi tar dere med til Rwanda, men på grunn av oppreisningen, og forsoningen som skjedde etterpå. Jo, vi vil lære om bakteppet og grusomhetene, men vi vil og møte  mennesker fra begge sider av konflikten som forteller en ufattelig, og inspirerende historie.

Som en tidligere elev sa det, «det føltes underlig, og samtidig så riktig, å ta en tidligere drapsmann i hånda og si takk».

Rwanda er dessuten et land med stor økonomisk fremgang og har, i motsetning til de fleste naboland, meget lav korrupsjon. Dette er landet som har funnet sine løsninger på miljøutfordringer; hvor de forbød plastposer allerede i 2008 og hvor all trafikk stanser siste lørdag i måneden for at folk skal ut å plukke søppel.

Lokal kultur og initiativ

Skal man bli godt kjent med en kultur bør man holde seg i ro på et  sted, og helst over mye lenger tid enn vi har til disposisjon. Men vi  gir deg en smakebit av hvordan hverdagslivet både er for de lokale, og for de som reiser til Øst-Afrika for å jobbe med lokale  organisasjoner. Et av nabolandene til Rwanda er Uganda, og i byen Kabale i det sørlige skal vi arrangere leir for unge ugandere  på en øy i Lake Bunyonyi. Lake Bunyonyi er kjent for sitt rike fugleliv, avslappende atmosfære og bademuligheter. Dette blir starten på flere dager hvor vi vil være tett på barn tilknyttet et barnehjem vi har kjent i mange år. Vi skal få være med dem i  hverdagen, gjennom lek, dans, mat og få bo sammen med dem.

Og det er når du oppdager at din tilstedeværelse er til stor glede,  du skjønner hvor lite som skal til for å gjøre andre glad, og ikke  minst at andres tilstedeværelse i ditt liv gir deg vel så stor glede.

Lokal turisme og natur

Spesielt områdene i Uganda som ligger nær Rwanda har veldig  vakker natur. Ikke så mange timer fra grensen finner  vi nasjonalparken Bwindi Impenetrable Forest, en regnskog hvor  over halvparten av verdens fjellgorillaer lever. De fleste  overnattingsteder rundt skogen drives med god støtte av  utenlandske investorer, men vår linjelærer bodde selv her et år, og  kjenner flere lokale aktører. Og ved å bruke dette kontaktnettverk  drar vi på en safari noe utenom det vanlige som i svær høy  grader kommer lokalsamfunnet tilgode. Vi blir først tatt med til  varme Queen Elizabeth National Park med med kaktussavanner  og vulkankratere, hvor vi drar på både båt- og bilsafari. Deretter trekker til landsbyen Buhoma som ligger helt inntil regnskogen  Bwindi. Herifra drar vi på gåsafari gjennom regnskogen og til en  landsby som heter Nkuringo som har en enestående utsikt. Vi  avslutter med en gåsafari på vei ned igjen til sivilasjonen som også inkluderer en kanotur i uthulte trestammer. Alle gåsafarier er overkommelige.


På bil- og båtsafari er vi garantert å se dyr, mens i regnskogen er det mer ren lykke. Både ulike aper, elefanter, antiloper og gorilla er tidligere blitt observert av elever i parken.